Taxa Auto 2012 – Poluatorul Plateste?

“Poluatorule Plateste – mama ta de nenorocit”
Si a sosit 1 Ianuarie 2012, care pe langa lipsa zapezii aduce mult discutata si rediscutata taxa auto pentru masini. Nu conteaza ca este deja a 3-a sau a 4-a versiune de taxa de poluare care a fost introdusa de guvern, nu conteaza ca toate celelalte taxe de poluare au fost combatute – atat de catre UE cat si  de procese civile – conteaza ca aceasta aventura de stors bani de la populatie continua cu noua taxa prin care are si slogan de imagine : “Poluatorul Plateste!”.
Problema nu ar fi taxa in sine care ar fi rezonabila pana la un punct ( taxa mai mica lumea o plateste) ci modul in care este impusa, modul in care este aplicata si cel mai grav faptul ca taxa noua – este o taxa – se incaseaza de 2 ori  ( toate masinile aduse de afara inainte de 2007 au platita o taxa (tva) de 20% din valoarea de atunci a masinii – care pe atunci la o masina de 15000 euro era 3000 euro). Acuma mai vine lumea si zice – pentru masina ta mai trebuie sa platesti( pentru ca taxa aceasta o sa o plateasca vanzatorul garantat pe piata ruinata care exista in Romania)  inca o suma de 3000 de euro cu toate ca masina ta valoareaza 5500 euro. Ca sa ajungem la un total de 6000 euro pe care statul roman ii incaseaza.
Totul ar fi ok sa zicem dar ideea de aplicare a legii este ca “Poluatorul Plateste” – ceea ce ar insemna ca legea ar trebui aplicata la toti in mod egal si asta ar insemna ca toate masinile din Romania care nu au taxa platita sa plateasca taxa pentru ca toata lumea sa fie fericita. Dar nu , taxa se plateste cand vrei sa faci inmatricularea dupa prima vanzare, ceea ce ne duce la ideea marsava a statului de a incasa bani si o taxa doar de la cei care mai au cativa euro in buzunar si doresc probabil o masina mai buna decat un gunoi de Dacia 1310 sau Dacia Golan. Pentru ca in realitate, noua taxa auto va fi incasata in proportie de 20% dintre masinile care sunt inmatriculate inainte de 2007 din 2 motive:
1. la marea majoritate a masinilor taxa este mai mare decat valoarea masinii in sine ( daca mai tin bine minte parca acest lucru nu poate fi facut de stat) si implicit masina nu mai merita vanduta
2. masinile pentru care trebuie platita noua taxa si care sa zicem depaseste 3000 euro nu mai merita inmatriculate pe noul proprietar care are nevoie doar de un contract de vanzare cumparare si poate circula cu masina linistit in Romania pe termen nelimitat.

Abia astept sa vad un avocat care da in judecata statul pentru faptul ca taxa este ilegala, sau o lege nu se aplica la toti in mod egal.

Later Edit : Se pare ca masinile de transport marfa au o taxa redusa mult de tot. De ex un VW de marfa cu motor de 2.5 diesel din 2005 are o taxa de 500 euro, in timp ce un autoturism cu acelasi motor are o taxa de vreo 3000-3500 euro.
Calculatoare de taxa gasiti : aici si aici si aici  si aici.
Textul legii pentru taxa de poluare o gasiti : Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat de Parlament

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2024 My personal Blog. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Blog Personal Site web · Referinte si Taxi Heathrow Airport si Cursuri Lamaze