Amenda parcare primarie Politia Comunitara

Ma gandesc ca 90% dintre toti cei care au o masina au primit cel putin o data o amenda de parcare de la politia comunitara ( politia primariei) fie aceasta in Cluj Napoca, Brasov sau Bucuresti. Mai nou aceste amenzi de parcare au devenit doar niste note de constatare si /sau notificare catre proprietarul autovehicolului ca undeva, cineva le va intocmi un proces verbal de contraventie pentru parcare neregulamentara  / parcare fara tichet de parcare valabil / parcare cu tichet de parcare expirat / parcare pe spatiul verde..etc.
Pe langa faptul ca sistemul este asa de bine pus la punct incat sa evite posibilitatea de a-l contesta si in plus personalul de la primarie face in asa fel lucrurile incat sa nu ai nimic de comentat.
Pe de alta parte , cel putin in Cluj, amenzile sunt destul de mari ( nedefalcate pe tipuri de contraventie) – comparabile cu cele de circulatie. Ca sa nu vorbim ca pentru a lua o amenda pentru suma aceasta m-as astepta ca locurile de parcare sa fie macar curatate de primarie ( la 1 saptamana de la ultima ninsoare).
In cazul in care politia comunitara iti da o amenda nereala ( nu sunt atenti, ai abonament de parcare valid) – ei bine amenda respectiva nu este anulata cum ar fi normal ci doar preschimbata de care ei in avertisment pentru tine.

In fine t0ate bune si frumoasa – amenzile sunt corecte cand sunt – trebuie platite, cu singura exceptie ca amenzile pe care le primesti de la politia comunitara sunt nule din oficiu – si spun acest lucru  bazat pe legea care este prezentata in procesele verbale de constatare a contraventiei care iti este inmanat la primarie cand te duci cu nota de constatare.

In legea respectiva ( Ordonanta Guvernului nr 2/2001 cu modificarile si adaugirile ulterioare) este articolul nr 17 care zice cam asa :
Art. 17. – Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.

Ei bine la ghiseul de plata a amenzilor din Cluj Napoca cel putin in momentul in care mergi la ghiseul numarul 15 , trebuie sa prezinti cartea de identitate, si ti se zice sa mergi la casierie sa platesti “100 de ron, Amenda”. In momentul in care te reintorci cu chitanta ti se da sa semnezi procesul verbal si gata . Ei bine procesul in procesul verbal respectiv este trecut cu numele agentul care ti-a trimis nota constatatoare, dar semnatura este a doamnei de la ghiseu care semneaza in calitate de martor.
Conform articolului de mai sus – din O.G. 2/2001 in acel moment procesul verbal de constatare a contraventiei este nul de drept si din oficiu conform, legii.
Singura chestie care nu trebuie sa o faci este sa nu platesti inainte de a vedea procesul verbal respectiv si nesemnat de agentul constatator care ti-a scris nota.

Dupa aceea singurul lucru care il mai ai de facut pentru ca procesul verbal respectiv sa fie anulat este sa depui la Directia politiei comunitare o plangere pe baza articolului 32 din aceeasi lege ( O.G. 2/2001):
“Art. 32. – (1) Plângerea însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o primească şi să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens.
(2) Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
(3) Plângerea suspendă executarea. Plângerea persoanelor prevăzute la art. 31 alin. (2) suspendă executarea numai în ceea ce priveşte despăgubirea sau, după caz, măsura confiscării. “

Textul legii respective este disponibil la adresa : O.G. 2/2001

Ei bine, in momentul in care am incercat sa o intreb pe domna de la ghiseul unde se platesc amenzile de parcare la politia comunitara, doamna respectiva s-a aprins toata :”Eu nu stiu nimic, nu am ce sa fac, eu doar semnez procesele verbale si atat. Va dati seama ce nebunie ar fi daca ar trebui ca procesele verbale sa fie semnate de agentii constatatori?”

Cel mai frustrant lucru este faptul ca ti se cere sa respecti o lege si, pe baza legii respective politia comunitara comite o ilegalitate.

 

Share This Post

Recent Articles

4 Responses to “Amenda parcare primarie Politia Comunitara”

 1. Flo says:

  Ai contestat tu vreo amenda in care ai argumentat cu cele de mai sus?

  Mersi

  • shiprian says:

   Nu am contestat un proces verbal exact in acest caz ( in ultimii 2 ani am avut 2 amenzi in cluj) si la fiecare dupa ce o platesc imi amitesc de problema. Dar poti sa faci tu contestatie si ma anunti si pe mine.

 2. Flo says:

  Tocmai am contestat o amenda de parcare. In parkingul de pe motilor cica am ocupat 2 locuri de parcare… Si culmea, pana la urma eram 3 masini pe 3 locuri de parcare…probabil am parcat un pic prea departe de masina din dreapta mea…dar nu am ocupat 2 locuri cum specifica domnul politist comunitar…

 3. shiprian says:

  Mi se pare corect. O sa iti dea un avertisment ( cica la ei nu exista anulare ) daca ai poze. Problema mea este intotdeauna ii ca daca eu trebuie sa respect legea si sa platesc cand gresesc la fel sa faca si altii ( primaria…etc). Dar costurile si pierderea de timp este imensa de fiecare data ceea ce ii frustrant. Ca sa nu mai vorbesc ca daca ei au gresit singura ta solutie ii sa mergi sa te plangi tot la ei ca au gresit. Parca ar fi la gradinita.
  sa ma anunti te rog si pe mine ce se intampla

Leave a Reply

© 2024 My personal Blog. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Blog Personal Site web · Referinte si Taxi Heathrow Airport si Cursuri Lamaze